Jemný koláč s tvarohem a ovocem

Recept na tento koláč je dvojí. Na samotné těsto je od taťkovi přítelkyně a tvarohová náplň a žmolenka je z rodinného receptáře.

těsto

  • 600g polohrubé mouky
  • 250 – 300g cukru
  • 1x vanilkový cukr
  • 1x prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 10 lžic slunečnicového oleje
  • 4 – 5dcl mléka

náplň

  • 2x 250g plnotučný tvaroh
  • 1x vejce
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • špetka vanilkového cukru
  • případně mléko

žmolenka

  • 80 – 100g hrubé mouky
  • 2 rovné lžíce cukru
  • 1/4 – 1/2 hery
  • špetka vanilkového cukru
  • špetka skořice
Při výrobě těsta smícháme cukr, vanilkový cukr, vejce a vyšleháme. Přidáme olej, prášek do pečiva, postupně přidáváme mouku a přilejeme mléko v množství podle potřeby. Těsto má být hladké, ale ne příliž tekuté. Hotové těsto rozprostřeme na vyšší plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou.
Poté si připravíme tvarohovou náplň. Našleháme tvaroh s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem, v případě že je hmota příliž tuhá přidáme mléko. Vytvořenou hmotu rozetřeme na těsto. Navrch klademe ovoce, případně rozinky a nasekané oříšky. Kdo chce, dá si narch ještě žmolenku, kterou si připravíme následovně.
Do mísy dáme změklou Heru, přidáme mouku a všechny cukry. Rukou vypracujeme hrudkovitou hmotu, se kterou posypeme koláč.
Koláč pečeme v troubě na 150oC pozvolna 45 – 60min.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *