Pomazánka z olomouckých tvarůžků

Na tuhle dobrotu se po internetu válí spousta receptů. Většina mi nevyhovovala, protože autoři používají pomazánkové máslo, což je blivajs. Nicméně, nasál jsem inspiraci a vytvořil vlastní recept. Mým cílem bylo jednak použít kvalitní suroviny, a když jsou tvarůžky veskrze Česká záležitost, nedávat cizozemské ingredience.

Co budeme potřebovat?

  • Olomoucké tvarůžky
  • tvaroh
  • olej
  • cibuli
  • pivo
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • česnek
  • sladká paprika
  • volitelně feferonku

Jak na to?

Do mísy dáme tvaroh, na hrubém struhadle nastrouháme tvarůžky a přidáme najemno nakrájený, nebo utřený česnek, zbavený klíčků. Na sporáku v rendlíku rozehřejeme olej a v něm orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku. Do ní můžeme přidat nakrájenou feferonku. Na poslední chvíli přidáme sladkou papriku kvůli barvě a nepřestáváme míchat. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout. Potom orestovanou cibulku přidáme do mísy k tvarůžkům. Ochutíme solí, pepřem, můžeme přidat nasucho orestovaný kmín. Mícháme, než se všechny suroviny spojí. Stále ochutnáváme a kontrolujeme chuť. Postupně do vznikající pomazánky přidáváme pivo. S ním opatrně, stačí velký panák, při větší dávce by nám mohla pomazánka zhořknout. Když všechno dobře rozmícháme, dáme do vhodné nádoby a necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne. Dobrou chuť.

Zajímavost

Víte že, tvarůžky mají v sobě velké množství bílkovin a skoro žádný tuk? Ač se to nezdá, jsou výborné na různé diety, třeba pro sportovce. Na stránkách výrobce, najdete i jiné recepty, včetně popisu výroby a rozepsání nutričních hodnot.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *