ČT poplatky

Přišel mi doporučený dopis. Po jeho přečtení jsem nevěřil vlastním očím. Česká televize mi vyhrožuje pokutou pro neplacení televizních poplatků. Ten dopis jsem četl mnohokrát, ve snaze vyloučit špatné pochopení psaného slova. Po několika dnech, kdy jsem dostatečně vychladl, skenuji dokument a předávám ho právníkovi s otázkou, jestli opravdu má ČT právo na takové vyděračské jednání. Po čase přichází s odpovědí, že skutečně ČT má ze zákona právo požadovat od lidí vysvětlení, proč zrovna oni neplatí. Je to tyranie státní správy v přímém přenosu.

A jak zrovna na mě přišli? Jednoduše. ČT má (ze zákona) přístup k databázi provozovatelů elektrických přípojek, tu si porovná se svými účty, a těm co odebírají elektřinu a neplatí ČT výpalné posílá takové dopisy.

Co mě na celé věci nejvíc zaráží je fakt, že člověk musí prokázat svou nevinu, jinak je podle zákona vinen, tj. kdybych se na odpověď vykašlal, automaticky mě budou mít za dlužníka a hrozí mi pokutou, snad i exekucí. Tak si říkám, jestli je tady stát pro lidi, nebo je tomu naopak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *