20 let chráníme českou korunu

Měl jsem namířeno na den otevřených dveří do ČNB s názvem „20 let chráníme českou korunu“. Letošní povodně ale rozhodly v podstatě za mě. Pokusím se napsat pár řádek alespoň zprostředkovaně, jak na mě působila prezentace výstavy na webu. K té příležitosti vytvořili také jakési flashové hry.

Ochrana finančního systému (Strážce brány)

Pěkně se to poslouchá. Silně svážeme pomocí zákonů, regulací, nařízení a kdoví čeho ještě finanční sektor, abychom se nemuseli strachovat o své pracně vydělané bohatství a mohli klidně spát. Opravdu to vypadá skvěle. To je to, co je vidět. Co není vidět je jednak přenesení našich práv (svobody) na někoho jiného. V tomto případě nikým nevolené bankéře ČNB. To je potenciálně velmi nebezpečné. Další neviditelná skutečnost je neméně závažná. Do takto silně regulovaného trhu už v podstatě nemůže vstoupit skutečná konkurence v podobě nových bank. Tím jsme dosáhli ukázkového kartelu, s ČNB na vrcholu jako nejvyššího bosse. A potom se divíme, že nám uložená měna v jakékoliv bance nejen že nevydělává, ale jen ztrácí na hodnotě. O úvěrech myslím je netřeba se rozepisovat. To samé platí o ničím nekryté (a státem vynucované) měně, částečných rezervách, atd. Z tohoto úhlu už ten výhled není tak růžový, že?

Regulace nad finančním trhem (Závodníci)

Centrálně řízené finanční hospodářství je super! Aneb socialismus v bankovnictví. Bolševikům to sice nevyšlo, bankéři to ale zvládnou. Nejspíš dobrá hra pro nové diktátory. Hráč nepotřebuje spolupracovat s ostatními. Jen on sám, jako jediný vyvolený rozhoduje o osudech ostatních. Co víc si přát. K čemu se zahazovat se slovy jako právo, morálka, svoboda, odpovědnost.

Cílování inflace (Kapitán inflace)

Tady vymývání mozků už je definitivní. Proč je dobrá inflace? A z jakého důvodu zrovna kolem 2%? Pro banky a politiky je sice inflace požehnáním, ale „normálním“ lidem přece doslova ujídá z talíře a způsobuje jejich chudobu. Je to v podstatě skrytá daň. Přijde mi to jako pouštění žilou tak, aby pacient nezemřel, hezky po malých dávkách. Kdyby toho nebylo, mohl by se uzdravit a bohatnout, to znamená stát se ekonomicky nezávislý. Taková představa je pro kohokoliv s ambicemi o ovládání druhých nepřijatelná.Zdá se vám rozhodování ČNB správné a máme je jako občané možnost měnit? Nepřijde vám, že centrální banky jsou v podstatě státní úřady? A je vůbec dobré mít centrální banku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *