Autobazar

Pár let jsem jezdil s dnes už starším Oplem Vectra, jak se moderně říká „v naftě“. Do nedávné doby celkem spokojenost. Dokonce nás vozila na návštěvě příbuzných na Slovensku. Poslední zhruba rok a půl byla ale na můj vkus dost často v různých servisech, většinou zlobilo něco v motoru. Konečné rozhodnutí k prodeji následovalo před několika týdny po návratu z Prahy. Vectra si postavila hlavu, že dál nepojede, doslova pár metrů před bytovkou. Nakonec se auto vzpamatovalo a těch pár metrů dojelo.

Za několik dní následovala cesta do servisu specializujícího se na diesely. Tentokrát Vectra jela bez problému. Po týdení péči mechaniků žádnou vadu neodhalily ani nejmodernější počítače. Při takových nepravidelných závadách si člověk připadá v servise jako pitomec. Mezi řečí mi mechanik podle mého popisu závady sdělil, že se nejspíš loučí turbo. U auta z roku 2000 by oprava už neměla smysl. Nechtěl jsem riskovat další nervy na cestách, a proto ještě ten den šel Opel do bazaru. Měl jsem morální zábrany Vectru prodat přímo. V autech se moc nevyznám, popravdě ani mě to nebaví. Jsem klasický uživatel, vím jak kroutit volantem, kde se co dolévá, i kolo dokážu vyměnit, ale tím to pro mě končí. Potřebuju auto aby mě odvezlo do cíle, případně zase zpátky, nic víc. Nechci se o auto takzvaně starat, nebo dokonce „tunit“. S Vectrou jsem zajel do myčky, vyluxoval a pokračoval do autobazaru. Chlapa v něm zajímaly hlavně „papíry“: Servisní knížka, různé manuály, atd. Ty jsem měl. Co mě překvapilo, chlap se vůbec nezajímal o technický stav vozu, jen zkusil startování. Přitom se na webových stránkách chlubí, jak důkladně nabízené vozy prověřují. Potom navrhl cenu, samozřejmě hodně nízkou. Nakonec jsme se přeci jen domluvili.
To by celé nebylo až tak zajímavé, kdyby se za několik dní na webu autobazaru neobjevil inzerát s mým bývalým autem. Světe div se, Vectra je najednou o dva roky mladší, stal se ze mě první majitel a na tachometru je o třicet tisíc kilometrů méně. Kdyby tam nebyly fotky, myslel bych že je to jiné auto. Cena je samozřejmě proti výkupu několikanásobná. Nechtěl bych být v kůži člověka, co si ho za tu cenu koupí. A pak věřte autobazarům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *