Recept na tento koláč je dvojí. Na samotné těsto je od taťkovi přítelkyně a tvarohová náplň a žmolenka je z rodinného receptáře.
těsto
- 600g polohrubé mouky
- 250 – 300g cukru
- 1x vanilkový cukr
- 1x prášek do pečiva
- 2 vejce
- 10 lžic slunečnicového oleje
- 4 – 5dcl mléka
náplň
- 2x 250g plnotučný tvaroh
- 1x vejce
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- špetka vanilkového cukru
- případně mléko
žmolenka
- 80 – 100g hrubé mouky
- 2 rovné lžíce cukru
- 1/4 – 1/2 hery
- špetka vanilkového cukru
- špetka skořice
Při výrobě těsta smícháme cukr, vanilkový cukr, vejce a vyšleháme. Přidáme olej, prášek do pečiva, postupně přidáváme mouku a přilejeme mléko v množství podle potřeby. Těsto má být hladké, ale ne příliž tekuté. Hotové těsto rozprostřeme na vyšší plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou.
Poté si připravíme tvarohovou náplň. Našleháme tvaroh s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem, v případě že je hmota příliž tuhá přidáme mléko. Vytvořenou hmotu rozetřeme na těsto. Navrch klademe ovoce, případně rozinky a nasekané oříšky. Kdo chce, dá si narch ještě žmolenku, kterou si připravíme následovně.
Do mísy dáme změklou Heru, přidáme mouku a všechny cukry. Rukou vypracujeme hrudkovitou hmotu, se kterou posypeme koláč.
Koláč pečeme v troubě na 150oC pozvolna 45 – 60min.