Nikomu jsem neublížil

Stejně jako nadpis se jmenuje i název dokumentu opět vysílané na ČT2 v režii Pavla Křemena s podtitulkem „O fenoménu udavačství za komunistického režimu s někdejšími důstojníky StB i s těmi, které řídili“.
Postupně, během sledování se začínají rozkrývat osudy lidí, co se k takové ohavnosti propůjčili. Jedno z nejhorších zjištění co jsem si z filmu odnesl, je absence jakéhokoli, byť jen malého pocitu viny nebo zahanbení dotyčných udavačů. Z jejich pohledu nic nemorálního neprovedli. Abych však jen nadřazeně nekritizoval, byl tam zmíněn osud těžce zkoušeného člověka, co si prožil své už za války a potom znovu v padesátých letech v Jáchymově. Aby se dostal z otřesných podmínek uranových dolů, podepsal spolupráci. V takových případech bych se neodvažoval vynášet nějaké kategorické soudy.
V takzvaných cibulkových seznamech jsou uvedeni jako spolupracovníci STB také mnohdy i dnes známé tváře, ale nebudu prozrazovat podívejte se a udělejte si názor sami. Mohu říct že mezi nimi je jeden umělec (zpěvák), který mě dost zklamal a to ani ne tak samotnou spoluprací, ale svým současným postojem k téhle věci.
Když potom vidíme kdo nás zastupuje v politice, z čeho a jakým způsobem se dostali takzvaně ke korytu, je zbytečné se divit, že jednají jak jednají. Je to obraz nás samých.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *