Sekaná, plněná vejci

Blíží se vánoční večírek v práci a byl jsem ukecán abych vytvořil něco k zakousnutí. Chtělo to něco výživného, na co se dobře pije, nejlépe víno. Po krátkém přemýšlení padla volba na sekanou. Ta se dá sice pořídit v každém druhém řeznictví, ale většinou kvalita pláče. Chtěl jsem to nějakým způsobem ozvláštnit a při listování starou kuchařkou od pana Vrabce mně zaujal recept na sekanou s vejci. Trochu jsem ho poupravil, uvidíte sami.

Ingredience

  • hovězí a vepřové maso (doporučuji více hovězího)
  • koření (sůl, pepř, majoránka)
  • strouhanka
  • trochu mléka
  • vejce
  • cibule
  • sýr
  • slanina

Postup

Maso nameleme, u našeho stařičkého ručního mlýnku na kliku dvakrát, aby se dobře spojilo, okořeníme podle chuti, přidáme najemno nakrájenou cibuli (tady se odchyluji od receptu, původně má být lehce osmahnutá na sádle), vajíčko, v mléce namočené, vymačkané a namleté žemle (doma nebyly, použil jsem strouhanku a mléko) a nakonec najemno nastrouhaný tvrdý sýr, v mém případě eidam 30% (ten také není v originálním receptu) a důkladně prohněteme. Strouhanka se dá použít také na zahuštění. Je možné přidat na kostičky nakrájenou slaninu, doma jsem ji ale nenašel. Mezitím uvaříme natvrdo šest vajec. Masovou hmotu rozdělíme na poloviny. Z každé, na prkýnku posypaným strouhankou vytvarujeme silnější obdélníky, na ně dáme uvařená, na koncích lehce skrojená vajíčka, která důkladně zabalíme do masa. To samé uděláme i s druhou půlkou. Ve finále máme dvě šisky sekané. Na konec je potřeme bílkem. V pekáči rozehřejeme sádlo (nemusí ho být moc, maso pustí šťávu) a do něj položíme masové šišky. Pečeme v troubě asi hodinu a pravidelně poléváme šišky výpekem. Potom sundáme víko a dál zhruba dvacet minut pečeme odklopené, až se vytvoří kůrka.
Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *