V podchodu metra

Nedávno mě v podchodu u metra zastavila milá, mladá a dost ukecaná holčina v zeleném tričku s otázkou „Máte rád přírodu?“ Zrovna jsem nepospíchal a tak začal rozhovor. Byla to agitátorka sdružení Hnutí duha. Začala mi povídat, jak vysazují stromky, sledují rysy po lesích a podobné úžasné věci. Po chvilce mě požádala o sponzoring, nejlépe formou trvalého příkazu na jejich účet. To se mi nezdálo, a tak náš rozhovor pokračoval.

Začal jsem se vyptávat co všechno prosazují. Slečna na mě doslova vychrlila během krátké chvíle spoustu informací. Co si vzpomínám. kůrovec na Šumavě je super – nemám názor, energie z jádra je dobrá – nejsem proti, takzvaná „obnovitelná“ energie je nejlepší – hnus, globální oteplování, oxid uhličitý nás všechny zabije – kecy. Zajímavá byla reakce na mou otázku, „Jak je to s transparentností financování jejich lobbingového uskupení“. Na to se mi dostala značně vyhýbavá odpověď ve smyslu, že někteří sponzoři si nepřejí být spojováni s jejich organizací. To mi přišlo divné. Když bych podporoval takové skvělé a ještě k tomu zelené od hlavy až k patě združení, chlubil bych se tím přece na každém rohu. Jinak byla opravdu přesvědčivá a dost důrazná. Postupně bylo víc a víc zřejmé, že takovým věcem opravdu věří. „Omlouvá ji její věk“.
Nakonec se do rozhovoru připletla její kolegyně a najednou jsem odolával přímo stereo manipulaci, naštěstí dosti průhledné. Abych to zkrátil, nevymámily ze mě kýžený obnos, až mi bylo líto jejich naivity. Avšak slíbil jsem jim, že si vyhledám informace o jejich spolku a když se mi budou líbit, rád přispěju a třeba i přiložím ruku k dílu.
Na jijich oficiálních stránkách http://hnutiduha.cz/ se dá dočíst zajímavé věci. Namátkou:
Odpady – Recyklace je dobrá. S tím souhlasím. Ale ty chytré hlavy chtějí zavést pro lidi vyšší poplatky za odpad cituji: „Vyšší poplatky: za skládkování, pálení odpadu a za těžbu přírodních surovin, aby se recyklace vyplatila.“ S tím mám problém, když se recyklace nevyplatí, není důvod ji dotovat.
Energie – při čtení jsem se jen chytal za hlavu. Tolik socialistických myšlenek, zavánějících totalitou už jsem dlouho neviděl pohromadě. Přívětivá upovídaná slečna co mě zastavila by si měla přečíst vlastní web, především co se týká atomové energie.
Globální změny klimatu – bez komentáře, byl bych sprostý.
Níž uvádím několik odkazů k zamyšlení. Vím že jsou zaujaté a jednostrané, ale nemohu si pomoct, přijdou mi daleko blíž pravdě, než oficiální propaganda Hnutí duha. Smutné je, že asi dost mladých lidí tomu věří a nechává se zneužívat.
frantisekmatejka.blog.idnes.cz
Velká výzva, staršího data: dfens-cz.com
Něco ze Šumavy: dfens-cz.com
Něco o hospodaření: reformy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *