Kyberbezpečnostní jednotka

 

Zaujal mě článek na internetovém portálu ČT24, k nahlédnutí tady. Při čtení jsem měl čím dál kyselejší výraz v obličeji, a to do té míry, že bych mohl dělat reklamu na ocet. Už s názvem mám trochu problém. Co má vlastně vyjadřovat? Co to je „kyber“? Na Wikipedii jsem našel jen výklad slova „kybernetika„, více dále.
„Kybernetika (z řec. Kybernétes, Kormidelník) je věda, která se zabývá obecnými principy řízení a přenosu informací ve strojích, živých organismech a společenstvích. K popisu používá zejména matematický aparát. Je založena na poznatku, že některé procesy probíhající v živých organismech jsou popsány stejnými rovnicemi jako analogické procesy v technických zařízeních.“

To znamená, že nás nějací úředníci budou chránit před roboty?!

V Čechách se množí počítačové útoky.

Tomu můžeme věřit, ale také nemusíme. Když není uvedený zdroj informací, ani rozepsané odkud a kam tyto domnělé útoky směřují, je to jako plácání prknem o hladinu.

Pokud se objeví hrozba, některé sítě se můžou okamžitě vypnout.

  •  Kdo o vypínání bude rozhodovat a na jakém základě? Celé to strašení mi nápadně připomíná počáteční histerii když jsme bojovali proti terorizmu.
  • Jakou byde mít kdo odpovědnost?
  • Co zákazníci kteří nebudou mít přístup na web? Budou reklamovat nedostupnost služby u poskytovatele internetu, nebo se nám zase umyje hlava nějakým obskurním zákonem?
  • Nechce se mi věřit, že důležité systémy státu (atomové elektrárny, armáda, policie, atd.) sdílí svá citlivá data volně na webu. To by byl amatérizmus nejhrubšího zrna.

V nadsázce lze říct, že kyberbezpečnostní jednotka bude vládní centrální mozek českého internetu, tedy místnost, kde budou počítačoví experti celý den sledovat, co se na českém internetu děje. Budou ve spojení s podobným armádním pracovištěm a také s univerzitami.

  • Jací experti, kdo je bude dosazovat?
  • Jakým způsobem budou co sledovat? A šifrovaný obsah?
  • Co ochrana osobních údajů?
  • Co znamená armádní pracoviště a univerzity?
  • Jaroslav Hruška, kdo to je? Jednoduše by se to dalo nazvat Kubiceho kámoš.
Aleš Špidla

Jeho blog s jediným článkem. Opravdu zajímavé je co o sobě napsal do profilu. Odborník na slovo vzatý, bez nejž by se Česká republika rozpadla. Jako na potvoru je ten člověk tak skromný, že neuvedl jediný projekt na kterém se alespoň podílel. Myslím, že člověk nemusí být odborníkem na síťovou bezpečnost, aby z jeho slov poznal jak doslova žvaní, až se mu práší z úst. Celá jeho akce mi přijde jako „rychlokvaška“ na objednávku.Komentovaný článek vyšel také na mém oblíbeném serveru DIIT. Jen si říkám, co nám zbylo z objektivího zpravodajství na veřejnoprávní televizi, kterou si mnohdy nedobrovolně vydržujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *