Nákupní centra

Púvodně jsem chtěl napsat jen komentář k Liborovu článku, ale odpověď začala být moc dlouhá.
Ve velkých obchoďácích seženeme sice jako by všechno, ale vlastně nic pořádného. Pro mě je pobíhání po nákupním centru výborná příležitost k získání pocitu sklíčenosti, osamělosti, lidské marnosti. Po chvíli si tam připadám jako v jiné realitě, v naleštěné kleci co je jen pozlátkem. Kolik energie a prostředků se spotřebovává na dosažení jen vnějšího vzhledu, aby to dobře vypadalo. A obsah našich srdcí nikoho nezajímá, dokonce ani nás samotných. Vše je pro levný vnější efekt, snad abychom alespoň na chvíli přehlušili nářek našich prázdných duší. Interiéry těch budov mi připadají jako po pozření drog, všechno se blýská, je slyšet hudba, lidé se mají radovat (a nakupovat) a zapomenout na zaprášený svět tam venku. Vyjdeš ven na parkoviště a máš kocovinu. Pro mě je to ale vysvobození, naopak trpím uvnitř těch odchoďáků. Ach ten Komenského Labirint světa.


Že je tam všechno na jednom místě mi čas taky neuspoří, už jen jet autem nakupovat v přeplněné Praze je výzva. Potom parkování, zmatené pobíhání po té velké krabici a fronty u kas nakupování jen prodlužují. Většina lidí má zvláštní tváře, vystresované, bledé, takové odosobnělé. Do toho křičíci, nebo naopak rezignované děti. A co vykládání nakoupených, mnohdy zbytečností a zacpávání si už tak malého životního prostoru našich kójí, nebo-li bytů? Co jsem zažil, po takové akci jsme byli unavení, popudiví, bez energie.
Nejen z těchto důvodů chodím do specializovaných obchodů, sport, jídlo, čaj atd. Tam si můžu o zboží a většinou nejen o něm promluvit s lidmi co mají s prodávanými věcmi vlastní zkušenosti. S prodavači si vesměs rozumíme a celé je to více lidské až inspirativní. Vypadá to jako časově náročnější ale kupodivu není. Člověk jako bonus mnohdy získá větší rozhled, rady a informece, co by musel složitě hledat na internetu. A domů se nevracím unavený, frustrovaný s pocity marnosti. Dost věcí objednávám taky na internetu. Jo, a tím pádem mám volný víkend! 🙂

2 odpovědi na “Nákupní centra”

  1. No to je docela depresivní popis, někoho kdo asi nemá moc rád lidi. Nebo mi to tak přijde i když v Praze to není žádná sláva třeba s parkováním všude je dost lidí to je pravda ale tak někdo kdo to nemá rád a bydlí dobrovolně v Praze jde sám proti sobě. My máme v Praze nebytový prostor a jezdíme tam jednou za čas parkování řešíme tady https://fixparking.cz/ a máme to i kousek na letiště. Do centra asi 20min autem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *