Sekaná

Sekaná se dá dělat na mnoho způsobů, dříve jsem ji pekl s vajíčkovou náplní, což je trochu pracnější. Osvědčil se mi recept ze staré kuchařky.

  • hovězí a vepřové maso (doporučuji více hovězího)
  • koření (sůl, pepř, majoránka, rozmarýn)
  • strouhanka
  • vejce
  • cibule
  • slanina

Postup

Maso nameleme, okořeníme podle chuti, přidáme najemno nakrájenou cibuli lehce osmahnutou na sádle, vajíčko, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Housky, koření proti původnímu receptu jsem nenamáčel do mléka, ale krátce nasucho zapekl v troubě. Nemám rád šlichtu co vznikne po namočení pečiva. Důkladně prohněteme. Strouhanka se dá použít také na zahuštění. Při zpracování je dobré studenou vodou potírat prkénko i ruce, aby se masová směs nelepila. Ve finále máme dvě šisky sekané. V pekáči rozehřejeme sádlo (nemusí ho být moc, maso pustí šťávu) a do něj položíme masové šišky. Pečeme v troubě asi hodinu a pravidelně poléváme šišky výpekem. Potom sundáme víko a dál zhruba dvacet minut pečeme odklopené, až se vytvoří kůrka.
Dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *