Polobozi z ČNB

A je to tady znovu. Pár lidí si myslí, že snědli všechnu moudrost světa. Jak jinak chápat čtvrteční rozhodnutí České národní banky ČNB. Kde se v bankéřích bere ta arogance, myslet si, že mohou rozhodovat doslova o osudech ostatních? A kde se v nás bere poddajnost to bankéřům umožňovat?

O co vlastně šlo. Pár pomazaných hlav v ČNB si usmyslelo, že naše měna je příliž silná, tak začali intervenovat na devizovém trhu. Z nějakých záhadných důvodů chtějí mít za jedno euro 27 našich korun. Pro nás, poddané to znamená především zdražení téměř všeho, nejen výrobků dovážených z ostatních států, ale po zdražení benzínu a nafty bude automaticky tlak na zvýšení ceny všeho.
Víceguvernér Tomšík ČNB se nechal slyšet jak jejich akce bude pro nás příznivá. Sice budeme mít všechno dražší, ale nastartuje to ekonomiku. Zdá se mi to jako ukázkový pokus o manipulaci. Podívejme se na to podrobněji. Bankéři zvýšili ostatním cenu žití. Myslí si jak lidé budou více utrácet, než se ceny zvednou. V situaci, kdy většina z nás žije doslova z ruky do huby to není reálné. Zkrátka lidé nemají za co utrácet. To víceguvernérovi nějak uniklo. Také si nemyslím že je dobré lidi svádět k bezhlavému urácení/zadlužování, dokud nepadnou na čumák. Takové jednání je podle mého názoru nezodpovědné, vede k plýtvání vzácnými zdroji a je dlouhodobě neudržitelné. Dalšími argumenty jsou podle Tomšíka inflační očekávání, čož by mělo nastartovat investory a zahraniční korporace. Měli bychom být pro ně levnými pracovníky. To je nesmysl, inflace by musela být v desítkách procent, abychom mohli konkurovat Číně, Indii, Pákistánu a podobným. Slabá koruna prý přinese zisky vývozcům. Popravdě, co je mi do vývozců, zvlášť v když nám u nás v Čechách už nic nepatří a všechno koupily zahraniční firmy.
Zbývá klasická otázka: „V čí prospěch se tohle všechno děje“? Pomineme idiocii bankéřů. Napadá mě několik zájmových skupim, které z takové intervence mohou mít prospěch. Jednak zahraniční firmy chtějí mít levnější otrockou sílu, zahraniční vývozci z Čech budou mít větší zisky, lidé budou mít houběji do kapsy a tím pádem budou zase méně svobodní a více náchylní k manipulaci, což politici mají rádi. Inflace je samozřejmě požehnáním pro bankéře a těch co se k levným penězům dostanou nejdříve. A kdo ten cirkus zaplatí. Ano hádáte správně. My ostatní. Co mě ale nejvíc děsí, je nezájem lidí se tímto problémem zabývat a místo nesouhlasu se nechávají doslova okrádat. Dřív za ředění peněz bankéře věšeli. A teď? Vždyť jde doslova o naše životy. Proč mají mít nikým nezvolení lidé nad námi takovou moc? Jsou to snad nějací polobozi?
PS: Všiměte si přímo ukázkového stašení deflací bez toho aby v jakémkoliv článku kdokoliv vysvětlil, co to je. Naproti tomu bankéři vychvalují inflaci. Ptejte se „Proč“? Při nalezení odpovědi se možná nepřestanete divit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *