Na tuhle dobrotu se po internetu válí spousta receptů. Většina mi nevyhovovala, protože autoři používají pomazánkové máslo, což je blivajs. Nicméně, nasál jsem inspiraci a vytvořil vlastní recept. Mým cílem bylo jednak použít kvalitní suroviny, a když jsou tvarůžky veskrze Česká záležitost, nedávat cizozemské ingredience.
Co budeme potřebovat?
- Olomoucké tvarůžky
- tvaroh
- olej
- cibuli
- pivo
- sůl
- pepř
- římský kmín
- česnek
- sladká paprika
- volitelně feferonku
Jak na to?
Do mísy dáme tvaroh, na hrubém struhadle nastrouháme tvarůžky a přidáme najemno nakrájený, nebo utřený česnek, zbavený klíčků. Na sporáku v rendlíku rozehřejeme olej a v něm orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku. Do ní můžeme přidat nakrájenou feferonku. Na poslední chvíli přidáme sladkou papriku kvůli barvě a nepřestáváme míchat. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout. Potom orestovanou cibulku přidáme do mísy k tvarůžkům. Ochutíme solí, pepřem, můžeme přidat nasucho orestovaný kmín. Mícháme, než se všechny suroviny spojí. Stále ochutnáváme a kontrolujeme chuť. Postupně do vznikající pomazánky přidáváme pivo. S ním opatrně, stačí velký panák, při větší dávce by nám mohla pomazánka zhořknout. Když všechno dobře rozmícháme, dáme do vhodné nádoby a necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne. Dobrou chuť.
Zajímavost
Víte že, tvarůžky mají v sobě velké množství bílkovin a skoro žádný tuk? Ač se to nezdá, jsou výborné na různé diety, třeba pro sportovce. Na stránkách výrobce, najdete i jiné recepty, včetně popisu výroby a rozepsání nutričních hodnot.
Tak to, že olomoucké tvarůžky nemají skoro žádný tuk a jsou vhodné při různých dietách pro sportovce jsem neměla ani tušení. Ale hodně mě to potěšilo, protože jsem jednou z nich a tvarůžky absolutně miluji. Dietu držím tuto https://fitkitchen.cz ale určitě tedy ty tvarůžky zařadím do stravy, alespoň třeba na víkendy.