Těžba uhlí na Mělnicku

Zhruba před měsícem se ve zprávách objevily zmínky o plánovaném průzkumu a následné těžbě uhlí ve středočeském kraji, konkrétně na území mezi Mělníkem a Benátky nad Jizerou.

Po oznámení se zvedla vlna protestů lidí, zejména v obcích potenciálně zasažených těžbou. Dosud se mi podařilo zjistit několik skutečností, které jsem přetavil do formy dopisu našim zvoleným představitelům. Jsem zvědavý na jejich reakce (pokud nějaké budou). Budu informovat.
Na celé záležitosti je zajímavé, že za společnost Wildhorse Energy CZ, s.r.o. jedná jako prokura právník JUDr. Roman Rácz, který de facto vede mediální kampaň pro těžbu. Z jeho vystoupení je znát snaha o zamlčování skutečností majících pro težařskou firmu nepříjemné důsledky. Na druhou stranu mylně vyzdvihuje diskutabilní přínos pro obyvatele. Zkrátka výborná ukázka manipulačních technik. Se samotným jeho vystupováním nemám problém, ostatně je za to nejspíš placený. Znepokojuje mě kolik prostoru dostal v našich největších zpravodajstvích. Alespoň pokus o vyvážené zpravodajství se zřejmě už nenosí.
O co vlastně jde? Všechno to na mě vytváří dojem ukázkového tunelu (a to doslova). Jakási australská firma si v Čechách založí eseróčko (základní vklad 200 tis. Kč) a chce tady těžit uhlí. Plán je následující. Převzít a případně rozšířit průzkum co byl tady provedený za komunistů, a potom začít těžit. Samotná technologie těžby je také zajímavá. Jedná se o podzemní spalování uhlí a plyn který vznikne se má jímat do zásobníků. Nikde v Evropě to zatím není vyzkoušené.
Ze všeho toho humbuku kolem se zdá, že osudy mnoha tisíců lidí jsou v rukou několika úředníků s razítkem. „Jak je to možné“? Jednoduše. Jelikož to co se nachází pod nemovitostmi lidí má údajně patřit státu. Tím pádem se politici zase tak moc nemusí ptát lidí, a ani samotných obcí. Prostě někdo anonymní na ministerstvu rozhodne a je to. Je to krásný příklad „tragédie obecní pastviny„.
Takový stav se mi vážně nelíbí a pokusím se s tím něco udělat. Jednak jsou na Mělnicku velké zásoby velmi kvalitní pitné vody, a také po vytěžení vzniknou pod zemí dutiny, kvůli kterým mohou hrozit propady půdy. Zamoření okolí chemikáliemi je také možné. Jaké nám dá záruky firma s ručením omezeným? Mám dojem, že po eventuálním vytěžení se zisky firmy přelejí kamsi na druhý konec světa a eseróčko řízeně zkrachuje. Nám tady zbyde jen zničená krajina. Toho se prostě nechci dožít.
Pokud byste chtěli vyjádřit svou podporu, můžete se zůčastnit například petice, nebo se přidejte ke stránce na FaceBooku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *