Nabídka na zbohatnutí

Včera mi zavolala jedna dobrá duše z banky s jakousi nabídkou na „zbohatnutí“, a že mi jí pošle e-mailem. Nevím proč mi volala, tu nabídku mohla poslat rovnou a ušetřila by nám čas. Jedině snad abych nabídku rovnou nepřesunul do virtuálního koše.

Šlo o jakési Investiční životní pojištění Komodity Invest s podivnou strukturou. Na letáku se zkraje psalo o dluhopisech a na dalších řádcích o investování do komodit. Taky mě nadzvedla věta psaná opravdu drobným písmem jako odkaz dole pod dukumentem kreditní riziko emitenta podkladového aktiva společnosti Société Généralé Acceptance N.V. nese klient. Celé to bylo zabalené do slušivého obalu, se spoustou šipek směřujících vzhůru a nechyběl ani tradiční obrázek spokojených lidí.
Zvědavost mi nedala a mrknul jsem se do pojistných podmínek. Čekal jsem suchopárný výklad za co všechno nenesou zodpovědnost, bla, bla, bla, ale to jsem se fakt seknul. Hned zkraje tam loupli opravdu výživný vzoreček. Myslím, že by s ním měl co dělat leckterý vysokoškolák 😀
Při psaní jsem si vzpomněl na jedno dost dobré video s pověstným anglickým suchým humorem.

Dál najdete mou odpověd paní/slečně. Jsem zvědavý, jestli na můj e-mail zareaguje 🙂
Dobrý den,
zběžně jsem si pročetl Vaší nabídku a když budu upřímný, dost mě rozesmála 🙂 Zkusím napsat pár postřehů, které mě hned uhodily do očí:
  • Snad každý jen trochu rozumný člověk při slovech investiční životní pojištění bere hůl do ruky. Nerad bych to dále rozebíral, myslím že si rozumíme.
  • Slova „strukturovaný dluhopis“ si pamatuji z doby začátku „krize“ v roce 2008. Marketingovému oddělení doporučte ať k tomu přidá slova jako „vysoce zabezpečený/ zajištěný…“. Výsledek bude sice stejný (o investici přijdou), ale zní to ještě lépe. Možná je to s podivem, ale některým lidem paměť ještě slouží.
  • Pokud byste mi Vy sama zaručila 100% návratnost eventuální investice, ale očištěné od inflace, mohu o tom uvažovat. Inflací nemyslím sci-fi výstupy ze Statistického úřadu.
  • Jedna prostá rada: V dnešní době jakákoli investice do „papírků“ je hodně riziková. Důvody jsou doufám jasné.
  • Když chcete se mnou udělat obchod, tak v pravých komoditách. Udělejte mi zajímavou cenu př. stříbra, niklu, mědi, atd. a uvidíme. Odvoz komodit si zajistím na vlastní náklady. (Beru i celé ingoty!)
Jistě jste už pochopila, že o zcizení peněz opravdu nestojím. Jestli chcete spáchat investiční sebevraždu, je to Vaše věc, ale dělejte to prosím s vlastními penězi (což je v systému částečných rezerv stejně úsměvné). Je mi jen líto lidí, kteří na takové letadlo přistoupí. Vím že Vás to živí, ale takové pseudonabídky mi už neposílejte. Není to z vaší strany upřímné.
S pozdravem
JL
PS: Do telefonu jste zněla jako rozumná osoba, co popřemýšlet o práci/podnikání, které vytváří skutečné hodnoty?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *