TiddlyWiki

Aktuálně máme v práci potřebu sdílet postřehy z testování webových služeb. Chceme něco jednoduchého na způsob wikipedie, co nevyžaduje složitou instalaci a konfiguraci, kam mohou přispívat všichni zůčastnění. Chvíli jsem prohledával internet, srovnával různá řešení a nakonec se rozhodl pro TiddlyWiki.

Není to klasická wikipedie, spíš dobře zpracovaný poznámkovník. Nadchlo mě, že „aplikace“ je vlastně jen jeden webový soubor. Celé to funguje pouze na HTML, CSS a javaskriptu. To znamená že už ze své podstaty je opensource. Nemusí se rozbíhat žádný Apache, PHP, nebo SQL. Dokonce přispěvatelé ani nemusí znát HTML jazyk, vystačí si s jednoduchou syntaxí pro formátování textu.Jak to funguje v praxi? Nepotřebujete nic jiného než internetový prohlížeč kompatibilní s HTML5, ve kterém si zobrazíte stažený soubor 🙂 V něm přidáváte nové články (Tiddlers), můžete je samozřejmě editovat a mazat. Mohou být navzájem provázané odkazy. Odkazovat lze samozřejmě i ven do internetu. Článkům můžete přiřazovat tagy. Vkládání obrázků, polí a tabulek je samozřejmostí. Při troše šikovnosti tak za pár chvil vytvoříte například galerii. Příspěvky lze také rovnou importovat. Celou wiki můžete zaheslovat. Najde se v ní několik už připravených vzhledů. Změna jazyka je také možná. Nastavení je hodně, všechny jsem je zatím nevyužil.Co je skvělé, máte možnost buď sdílet celou TiddlyWiki, nebo ji exportovat do klasické webové stránky (potom bude jen na prohlížení). Také ji můžete zaheslovat pomocí AES šifry. TiddlyWiki se dá provozovat jak pod Androidem, tak pod Applem, takže „chytré“ telefony nejsou překážkou. V případě psaní přímo v „terénu“ tak nemusíte s sebou tahat notebook. Zajímavou větu píše autor hned na uvodní stránce: „This is version 5.0.12-beta of TiddlyWiki, a major reboot designed for the next 25 years.“
Na větší projekty takové řešení nejspíš není nejvhodnější, ale v našem případě stačí. K TiddlyWiki je na stránkách tvůrce docela slušná dokumentace a na YouTube i pár videí. Vyšťoural jsem na webu článek se zajímavými postřehy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *