Zeleninová večeře

Před chvílí jsem zjistil, že mi v lednici zbylo pár kousků různé zeleniny. Jedna mrkev, trocha brokolice, kus cukety… Co s tím? Takový pel-mel na salát není a na rozumné vaření je toho málo. Mám čerstvá vajíčka od známé, napadlo mě zeleninu zkombinovat s vejcem. Klasicky vařené by bylo dost těžké na zažívání, úplně by to zabilo lehkost zeleniny.

V hrnci se vaří osolená voda, postupně přidávám zeleninu, od nejtvrdší  mrkve až po brokolici. Po uvaření al dente chladím v nádobě se studenou vodou a je konec blanšírování. Zelenina se krásně obarvila a hlavně není rozblemcaná, jak to znám ze školní jídelny. V rendlíku se téměř vaří voda s trochou octa. Do ní pomalu ponořuju vajíčko. Trochu zavířím vařečkou, chvíli čekám a na připravenou zeleninu dávám jen trochu povařené vejce. Nakonec trochu soli, pepře, olivového oleje a z jedné strany nařezávám vysrážený bílek. Ještě trochu tekutý žloutek pomalu ochucuje zeleninu. Večeře byla za chvíli hotová a myslím, že i chutná. Co vy na to? 🙂

8 odpovědí na “Zeleninová večeře”

  1. Vypadá to skvělě – krásně sis to připravil! 🙂 Já mám moc ráda zeleninu jen tak v páře a nechávám jí taky tužší, aby pěkně držela pohromadě. K tomu vařené brambory s kouskem Flora Pro-activ. Jednoduché jídlo a chutná mi :).

    1. Vařit v páře jsem ještě nezkoušel, ale už od několika lidí slýchávám jak je to bezva. Třeba mě časem přesvědčíte ke koupi napařovátka 🙂
      Ehm, co to je to Flora Pro-activ, prosím pouč neznalého.

      1. V páře zelenina neztratí chuť a vůni – určitě to zkus :). Někdy před dvěma roky mi zjistili mírně zvýšený cholesterol a odmítla jsem brát léky – o lécích se totiž ráda hádám a dohaduju – doktoři to milují (mě pak taky) 😉 :-)). . A pak jsem narazila na tohle: http://www.kaloricketabulky.cz/tuk-flora-pro-aktiv/ a už jsem u toho zůstala. Ale jestli máš cholestoerol v pořádku, tak by to pro tebe vhodné nebylo. To mi připomíná, že už bych si ho zase měla nechat otestovat ;).

        1. Tý jo, cholesterol jsem si měřit nenechal, takže ani nevím, jestli doktorům zapadám to té správné tabulky. No, radši to nebudu pokoušet. Z rostliných tuků používám jen ty jednodruhové. Jak vůbec ta Flora voní a chutná, když je v tom směska rostlinných olejů spolu se syrovátkou?

          1. Chutná a voní docela dobře, nemá to sice tak moc máslovou chuť, ale dobře se roztírá – zvykla jsem si docela rychle..:). No, ty jejich tabulky (!!) – jedna doktorka do mě chtěla hned cpát prášky (neuspěla) a další mi řekla, že to není žádné výrazné zvýšení a podarila jenom, abych si jenom hlídala stravování. A když jsem trochu stravování upravila, tak jsem úplně lehce zhubla za tři měsíce šest kilo a váha mi už více než rok stojí na 56 kilech. A to jsem jenom začala hlídat CO jím, KDY to jím a KOLIK toho jím. Ale fakt je, že jsem nikdy nebyla moc na sladké a tučné mi taky nikdy nijak zvlášť nejelo, takže to vlastně pro mě nebylo až tak těžké.. ;).

          2. Co tak kolem sebe vnímám, zdraví je hlavně o tom, jak člověk naslouchá svému tělu. Ona příroda je mnohem moudřejší než nejlepší doktoři, nic proti nim. Ale minimálně u nás se léčba většinou scvrkává na indikaci nějakých chemikálií, což při dlouhodobém užívání se z léků stávají vlastně jedy. Držím palce v léčbě zdravým rozumem! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *