Architekt odpadu

Název orig: Garbage Warrior
Název CZ: Architekt odpadu
Režie: Oliver Hodge
Země: Velká Británie
Rok vzniku: 2007
K tomuhle filmečku mě přivedl článek na tomto blogu, který probudil mou zvědavost. Celý film je dokumentem o jednom velkém snu amerického architekta Michaela Reynoldse, který se na stavění domů dívá z úplně jiného pohledu, než ostatní. Řekl bych, je to snílek, nejspíš hodně potrhlý chlapík, ale vytváří neskutečné věci. Jde o to, že začal stavět soběstačné budovy v poušti Nového Mexika, z materiálu co byl po ruce a nejlevnější, to znamená ze všemožného odpadu. Stavebními materiály se tak staly plechovky od piva, staré lahve, nebo ojeté pneumatiky. Domy nejsou napojeny na žádné inženýrské sítě, musí vystačit s jen s tím, co jim poskytne sama příroda. V poušti je to hodně ambiciózní nápad, který i proti drsným podmínkám pouště zdá se funguje.
Jak se projekt rozvíjel, začal mít Michael Reynolds problémy s úřady a postupně ho začaly ničit různé nesmyslné obstrukce. Dospělo to k tomu, že mu odebrali licenci na stavění domů. Jako reakci předložil, a to několikrát návrh zákona, legalizující takovéto experimentální stavby. Pokaždé neúspěšně.
Za nějakou dobu přišla zpráva o zničení Andamanských ostrovů, nejdříve zemětřesením a následně vlnou tsunami. Michael Reynolds se svými blízkými z komunity se tam vypravil a začal stavět soběstačné domy, opět z materiálů co byl po ruce. To co mu nedovolili v rodné Americe, tady mohl uskutečnit. Nakonec po hurikánech, co se prohnaly USA tomuto výjimečnému člověkovi mocní vrátili zpět licenci a mohl v poničených oblastech znovu stavět. Takže konec dobrý, všechno (skoro) dobré.
Samotný film na mě působil dost rozporuplným a nevyváženým dojmem. Na jedné straně výborný nápad stavět takové soběstačné budovy, a také jeho Quijoteovský boj s politiky. Z druhé strany to byla až skoro agitka jako vystřižená z pera ekologických alarmistů, například strašení globálním oteplováním, zdůrazňováním „ekologicky šetrnou“ výrobou filmu atd. Mám za to, že takové stavby se dobře hodí spíš do chudých částí světa, ale mělo by být svobodnou volbou každého z nás si takový „domek“ postavit i u nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *