Habermannův mlýn

Habermannův mlýn
režie: Juraj Herz

rok: 2010

Včera jsme s přítelkyní navštívili naše místní kino, ve kterém se právě promítal film Habermannův mlýn. Nebylo to příliž plánované, a tak jsem ani pořádně nevěděl do čeho jdu.

Pokud bych měl alespoň naznačit o co ve filmu běží, tak příběh se odehrává v od začátku okupace sudet do konce války, kdy přišli Rusové. Řekl bych, je to hodně silný film, působí na člověka především značně reálně. Nechtěl bych žít v té době plné strachu a nejistoty, kdy šlo lidem doslova o život a tím se naplno projevily všechny lidské vlastnosti, především ty špatné. Ať už to byla závist, pružné převlékání kabátů podle toho odkud zrovna foukal vítr, nebo kolektivní „hrdinství“ při linšování bezbranných. Závěr filmu asi způsobí obzvlášťní rozčarovanost.
Film bych nejspíš nedoporučil slabším povahám, ne snad kvůli nějakým nechutným scénám ala Hollywood, ale spíš pro to, jakých zvěrstev jsou lidé schopní a pro takové zobrazení stačí i náznaky a nemusí kvůli tomu nutně stříkat krev po hektolitrech. U takového filmu bych se zdržel hodnocení líbil/nelíbil, to nejde takhle napsat. Zpracování filmu, stejně tak i scénář mi přijde jako hodně kvalitní, vydařený pokus o zpracování kontroverzního tématu. Ale u takového filmu se snad ani nedá říct, že by to bylo super, pecka, bomba, nebo něco podobného. Na to je jeho příběh příliž smutný.

Na CSFD film získal 80%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *