IMAP

Dnes budu psát o funkci IMAP protokolu na Seznam.cz. Určitě si říkáte, na co je to dobré? Na synchronizaci účtu. Pointa je v jednoduché správě: „Co je v lokálních adresářích, je i na serveru, v mém případě například na Seznam.cz. A to funguje na všech připojených počítačích. Něco jako Dropbox, což je super. Nemusíte se bát, že se vám při stahování pošty z e-mailového účtu smažou zprávy.

Ale popořádku. Přes vyhledávač jsem našel stránky Petra Loukoty, vysvětlující funkci IMAP. Je to jednoduchý, byť trochu štiplavý výklad. Po pročtení co to vlastně umí jsem se dal do nastavování. Vytvořil jsem v Thunderbirdu nové účty stahující přes IMAP protokol a přetáhnul adresáře a zprávy sem. Při synchronizaci se mi každou chvíli objevilo hlášení ze serveru o nebezpečí útoku na mé poštovní schránky a cosi pozastavení služby. Asi se mu nelíbilo nahrávání stovek zpráv za tak krátkou chvíli. Hrál jsem si s tím celý večer, ale podařilo se. Teď mám jak na lokálním disku, tak na serveru zase všechny zprávy.
Co je zajímavé, při zakládání účtu v klientovi se G-mail standardně nastaví na IMAP, ale Seznam.cz jede přes starý POP3. Sice IMAP podporuje také, ale je nutné ho nastavit ručně. Naštěstí mají na svých stránkách i krátké video pro jednoduché nastavení v Mozille Thunderbird.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *