Návštěva nemocnice

Včera jsem byl s otcem jako dobrovod v naší poliklinice, konkrétně na chirurgii. Byl to slušný zážitek, tušil jsem že jdu do socialistického skanzenu, ale takové emoce jsem opravdu nečekal.

Moje poslední návštěva toho ústavu se odehrála někdy kolem „Sametovky“, což zhruba dvacet let. Dnes na mě při vstupu vybafnul nový vestibul, dokonce tam je, světe div se, i kukaň s informacema. Když jsme přešli těch pár metrů celkem příjemné (jestli se to dá říct o nemocnici) místnosti, jakoby mávnutím kouzelného proutku se člověk ocitnul v naší staré poliklinice kterou jsem si pamatoval. Jenom teď byla ještě víc schátralá. S pajdajícím rodičem se mi do schodů nechtělo, tak jsme zkusili výtah. Takovou bláhovost už příště neudělám! Výtah sice jezdil nahoru a dolu jako o pominutý, ale nedal se odchytnout. Třeba to tam mají schválně, aby si to ty „simulanti“ rozmysleli a radši upalovali zase makat. Naštěstí bylo třeba zdolat jen jedno patro. Silou strašlivé vůle jsme se doplahočili do čekárny plné podobných zoufalců. Mé tušení o nedodržení smluveného času na prohlídku se ukázalo pravdivé. Bylo zajímavé sledovat lidi kolem. Někteří si, jako můj otec, vzali s sebou i rodinu. Takže tam s náma trávili čas manželé, manželky i s dětmi postižených zafačovaných. Atmosféra v čekárně s ubíhajícím časem houstla. Lidé se stávali víc a víc nakvašení. Jedním z vrcholů představení byl výstup sestry (zdravotní). Na už poněkolikáté ignorovanou otázku jednoho pacienta, kdy už přijde na řadu, odpověděla dost nahlas něco ve smyslu „… vy mlčte s seďte!“ Začal jsem si představovat, jak dlouho by paní s takovým chováním fungovala v soukromé firmě. Tak mě ta představa strhla, až se mi zdálo že každou chvíli přinesou nějakou pozornost jako omluvu za 3/4 hodinové čekání a navíc s přemnouváním ať u nich zůstaneme. Byl to krásný sen. Z něj mě probral zápach snad dezinfekce ze zrovna otevřených dveří ordinace.PS: Víte jak se v černém humoru vysvětlovala zkratka OÚNZ (Pro ty co nepamatují dobu kdy bylo všechno všech je to v originále „Okresní ústav národního zdraví“). Takže OÚNZ = Odevzdej Úplatek Nebo Zemřeš. Při včerejší návštěvě jsem si na ten vtip vzpomněl.

Jedna odpověď na “Návštěva nemocnice”

  1. Já mám z návštěvy nemocnic skutečně upřímný strach, cítím se tam vždy na omdlení. A vůbec mi tam není dobrě. Bohužel teď ale musím podstoupit že závažných zdravotních důvodů tenhle zákrok https://www.premier-clinic.cz/zakroky/zmenseni-prsou/ a tak mě čeká všechno to z čeho mám strach, včetně anestezie. Ale oproti nemocnici má ta klinika ta výhodu, že tam není tak ošklivé prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *