Zprasený e-mail

Nadpis je trochu vulgární, ale přesně vystihuje situaci, jaká se mi nedávno přihodila. Jde o doslova paskvil firmy Microsoft nazvaný WinMail.dat. Pokud vám někdy přišel e-mail s takovou přílohou, patrně víte o čem píšu.

Všiml jsem si toho při odesílání zprávy s přílohou z firemního e-mailového účtu na soukromý freemail. Vlastní zpráva se zobrazovala v pořádku, ale místo přílohy standardního typu, klasicky pdf, doc, html, aj. se zobrazoval soubor WinMail.dat.

Ze začátku padlo mé podezření na špatné nastavení freemailu (seznam), až po neúspěšném hledání přišlo na řadu vyhledávání na internetu. Celou situaci mi osvětlil tento článek.

O co ve zkratce běží. Microsoft, ostatně jak se jeho zvykem, používá na poštu svůj speciální formát RTF. S ním si ale většina e-mailových klientů neporadí. V MS Outlooku jde nastavit formát odchozí pošty, typicky RTF, HTML, TXT. Tím ale ještě vítězství není ani zdaleka vybojováno.

Vaše kontakty v MS Outlooku vám mohou toto „globální“ nastavení přebít, proto je nutné u každého kontaktu zvlášť nastavit ručně formát odchozí pošty, což je opruz největší a když máte tak jako já hodně zapsaných kontaktů, tak vám to sežere ještě navíc hodně času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *